Et fiyatları uçtu! 1 pirzola 400 lira

Nefes Gazetesi’nde yer alan habere göre, şap hastalığı ve maliyet kaynaklı kırmızı et fiyatlarında büyük artışlar meydana geldi. Birçok et ürününde yüzde 17 ile yüzde 35 arasında artış yaşandı.

HASTALIK FİYATLARIN ARTMASINA NEDEN OLDU

Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’ne (TÜSEDAD) göre, ülkenin dört bir tarafında görülen şap hastalığı et fiyatlarında artışa neden oldu. Hastalık yüzünden beside yüzde 30, süt sığırlarında ise yüzde 20 kayıp öngörülüyor. Et ithalatına rağmen reyonlardaki etiketler değişmedi.

ET FİYATLARI EL YAKIYOR

İstanbul’da 25 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında yağsız kıymanın kilogram fiyatı 700 liradan 900 liraya çıkarak yaklaşık yüzde 29 arttı. Kuşbaşı et 780 liradan 990 liraya yükselirken artış oranı yüzde 27 oldu. Dana döş fiyatı 750 liradan 880 liraya çıkarak yüzde 17, biftek 900 liradan 1.200 liraya yükselerek yüzde 33 oranında zamlandı. Bonfiledeki artış da 1.700 liradan 2.300 liraya çıkarak yaklaşık yüzde 35 olarak kaydedildi. Bir kilogram pirzolanın fiyatı ise 1.600 liradan satılıyor. 4 orta boy pirzoladan oluşan bir pakette bir adet pirzolanın fiyatı da 400 TL’yi buluyor.

KESİM FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 18 Aralık verilerine göre, dana karkas kesim fiyatı kilogram başına 559 TL’ye çıktı. Bu rakam bir önceki aya göre yüzde 12, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59.5 artış anlamına geliyor. Dana kesim fiyatı 20 Kasım’da 500 TL, 16 Ekim’de 463 TL, 18 Eylül’de ise 471 TL seviyesindeydi.

DÜNYA GENELİNDE 6.6 DOLAR, TÜRKİYE’DE 17.8 DOLAR

TÜİK verilerine göre son 4 yılda ortalama gıda fiyatları yüzde 584 artarken, dana eti fiyatları yüzde 825 yükseldi. Dünyada ortalama kırmızı et fiyatı 6.6 dolar iken Türkiye’de bu rakam 17.8 dolar oldu.