2025 bitkisel üretim rakamları açıklandı

Türkiye 26.12.2025 - 13:08, Güncelleme: 26.12.2025 - 14:20
 

2025 bitkisel üretim rakamları açıklandı

TÜİK’in açıkladığı 2025 bitkisel üretim verileri, tarla ürünleri ve meyvede belirgin düşüşe işaret ederken, sebze üretiminde gerilemenin sınırlı kaldığını ortaya koydu.
Türkiye’de 2025 yılına ilişkin bitkisel üretim verileri, özellikle tahıl ve meyve gruplarında dikkat çekici düşüşler yaşandığını ortaya koydu. Toplam üretim miktarları tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,1 milyon ton, sebzelerde 33,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 19,6 milyon ton olarak gerçekleşti. TAHIL ÜRETİMİNDE SERT GERİLEME 2025 yılında tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 12,3 azalarak 34,2 milyon tona düştü. En belirgin düşüş arpa, yulaf ve buğdayda görüldü. Buğday üretimi yüzde 13,7 azalışla 17,9 milyon tona, arpa üretimi yüzde 25,9 düşüşle 6 milyon tona geriledi. Çavdar üretimi 203 bin ton, yulaf üretimi ise 288 bin ton olarak kaydedildi. Mısır üretimi ise yüzde 4,9 artışla 8,5 milyon tona yükseldi. BAKLAGİL VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ Kuru baklagillerde üretim; nohutta 413 bin ton, kuru fasulyede 247 bin ton, kırmızı mercimekte 250 bin ton oldu. Patates üretimi yüzde 7,2 azalarak 6,4 milyon tona gerilerken, şeker pancarı üretimi yüzde 2 düşüşle 22 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yağlı tohumlarda ise soya üretimi yüzde 17,4, ayçiçeği üretimi yüzde 11,8 oranında azaldı. Sebze üretimi 2025’te yüzde 0,9 düşüşle 33,3 milyon ton olarak hesaplandı. Karpuz, kuru soğan ve sivri biber üretiminde artış yaşanırken; domates, salçalık kapya biber ve hıyarda azalış kaydedildi. MEYVE ÜRETİMİNDE BÜYÜK KAYIP Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde üretim yüzde 30,9 düşerek 19,6 milyon tona geriledi. Elma, şeftali, nektarin, kiraz ve üzümde ciddi kayıplar yaşandı. Kirazda düşüş oranı yüzde 70’i aştı. Turunçgillerde mandalina üretimi artarken, portakal ve limonda düşüş görüldü. Sert kabuklu meyvelerde fındık, ceviz ve Antep fıstığında üretim sert şekilde azaldı. Zeytin üretimi de yüzde 34,7 geriledi. SÜS BİTKİLERİNDE SINIRLI DEĞİŞİM Süs bitkileri üretimi 2025’te yüzde 1,4 azaldı. Kesme çiçeklerde düşüş yaşanırken, diğer süs bitkilerinde sınırlı artış kaydedildi. Genel tablo, 2025 yılında Türkiye’de bitkisel üretimin özellikle tahıl ve meyve gruplarında gerilediğini, sebze ve süs bitkilerinde ise değişimin daha sınırlı kaldığını ortaya koydu.
TÜİK’in açıkladığı 2025 bitkisel üretim verileri, tarla ürünleri ve meyvede belirgin düşüşe işaret ederken, sebze üretiminde gerilemenin sınırlı kaldığını ortaya koydu.

Türkiye’de 2025 yılına ilişkin bitkisel üretim verileri, özellikle tahıl ve meyve gruplarında dikkat çekici düşüşler yaşandığını ortaya koydu. Toplam üretim miktarları tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,1 milyon ton, sebzelerde 33,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 19,6 milyon ton olarak gerçekleşti.

TAHIL ÜRETİMİNDE SERT GERİLEME

2025 yılında tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 12,3 azalarak 34,2 milyon tona düştü. En belirgin düşüş arpa, yulaf ve buğdayda görüldü. Buğday üretimi yüzde 13,7 azalışla 17,9 milyon tona, arpa üretimi yüzde 25,9 düşüşle 6 milyon tona geriledi. Çavdar üretimi 203 bin ton, yulaf üretimi ise 288 bin ton olarak kaydedildi. Mısır üretimi ise yüzde 4,9 artışla 8,5 milyon tona yükseldi.

BAKLAGİL VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ

Kuru baklagillerde üretim; nohutta 413 bin ton, kuru fasulyede 247 bin ton, kırmızı mercimekte 250 bin ton oldu. Patates üretimi yüzde 7,2 azalarak 6,4 milyon tona gerilerken, şeker pancarı üretimi yüzde 2 düşüşle 22 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yağlı tohumlarda ise soya üretimi yüzde 17,4, ayçiçeği üretimi yüzde 11,8 oranında azaldı.

Sebze üretimi 2025’te yüzde 0,9 düşüşle 33,3 milyon ton olarak hesaplandı. Karpuz, kuru soğan ve sivri biber üretiminde artış yaşanırken; domates, salçalık kapya biber ve hıyarda azalış kaydedildi.

MEYVE ÜRETİMİNDE BÜYÜK KAYIP

Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde üretim yüzde 30,9 düşerek 19,6 milyon tona geriledi. Elma, şeftali, nektarin, kiraz ve üzümde ciddi kayıplar yaşandı. Kirazda düşüş oranı yüzde 70’i aştı. Turunçgillerde mandalina üretimi artarken, portakal ve limonda düşüş görüldü. Sert kabuklu meyvelerde fındık, ceviz ve Antep fıstığında üretim sert şekilde azaldı. Zeytin üretimi de yüzde 34,7 geriledi.

SÜS BİTKİLERİNDE SINIRLI DEĞİŞİM

Süs bitkileri üretimi 2025’te yüzde 1,4 azaldı. Kesme çiçeklerde düşüş yaşanırken, diğer süs bitkilerinde sınırlı artış kaydedildi.

Genel tablo, 2025 yılında Türkiye’de bitkisel üretimin özellikle tahıl ve meyve gruplarında gerilediğini, sebze ve süs bitkilerinde ise değişimin daha sınırlı kaldığını ortaya koydu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.