MEB Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’ni Yaygınlaştırıyor
MEB Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’ni Yaygınlaştırıyor
İngilizce ve Almanca’nın birlikte öğretildiği model, yeni dönemde tüm ortaokul seviyelerine yayılıyor; ücretsiz materyaller MEB tarafından sağlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İngilizce'nin yanında Almanca eğitiminin de verildiği Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modelini Türkiye genelinde yaygınlaştırma kararı aldı. İlk kez 2023-2024 eğitim öğretim yılında 26 ildeki 32 okulda başlatılan pilot uygulama, bu yıl 81 ilde 299 okula genişletildi. Yeni öğretim döneminde ise daha fazla okulda uygulanması için başvuru ve değerlendirme süreci başlatıldı.
2025-2026 DÖNEMİ İÇİN BAŞVURULAR ALINACAK
Modelin kapsamını genişletmek isteyen okullar için MEB, “ Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Kapsamına Alınacak Okullara İlişkin Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” hazırladı. Başvurular alındıktan sonra ilgili komisyonlarca değerlendirilecek ve uygun görülen okullar Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek. Hangi okullarda modelin uygulanacağına dair sonuçlar ise 18 Temmuz’a kadar açıklanacak.
TÜM ORTAOKUL KADEMELERİNDE UYGULANACAK
Bakanlık, yabancı dil öğreniminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yalnızca 5. sınıflarda uygulanan bu modeli artık ortaokulun tüm sınıf seviyelerine yayma kararı aldı. Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayıyla İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi güncellendi. Böylece 5. sınıftan 8. sınıfa kadar öğrenciler bu modelle eğitim görecek.
YENİ DERS SAATLERİ BELİRLENDİ
Yeni düzenlemeye göre, bu modeli uygulayacak okullarda:
- 5. sınıfta haftalık 14 saat İngilizce, 2 saat Almanca
- sınıfta 8 saat İngilizce, 2 saat Almanca
- sınıfta 7 saat İngilizce, 2 saat Almanca
- sınıfta 5 saat İngilizce, 2 saat Almanca dersi verilecek.
ÜCRETSİZ MATERYAL DESTEĞİ VE ESNEK SINIF SEÇENEĞİ
Uygulamanın yapıldığı okullarda öğrenci ve velilerin tercihine göre normal sınıflar da açılabilecek. Böylece bu modele katılmak istemeyen öğrenciler için alternatif sunulacak. Ayrıca model kapsamında kullanılacak ders kitapları ve eğitim materyalleri ücretsiz olarak MEB tarafından sağlanacak.
KAYNAK VE PLATFORMLAR SINIRLI VE DENETİMLİ OLACAK
Eğitim sürecinde yalnızca Bakanlık tarafından hazırlanan materyallerin kullanılması zorunlu olacak. Diyalekt ve Diyalekt Kids gibi dijital platformlar, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) içerikleri ve zümre öğretmen kurulları tarafından geliştirilen materyallerin kullanımı teşvik edilecek. Bakanlık dışındaki kaynaklara ise izin verilmeyecek.
HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAYACAK
Model kapsamındaki okul ve şubeler için "proje okulu" gibi özel tanımlamalar yapılmayacak ve velilerden hiçbir ücret talep edilmeyecek. MEB, dil eğitimine erişimi kolaylaştırmayı ve ülke genelinde yabancı dil yeterliliğini artırmayı hedefliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.