Türkiye'de Çin Menşeli Yeni Kene Türü Tespit Edildi

Bilim-Teknoloji 09.06.2025 - 15:23, Güncelleme: 09.06.2025 - 15:23 603 kez okundu.
 

Türkiye'de Çin Menşeli Yeni Kene Türü Tespit Edildi

Yeni tespit edilen Haemaphysalis longicornis türü, istilacı özelliğiyle dikkat çekiyor. Uzmanlara göre bu kene, 30'dan fazla hastalık etkeni taşıyabiliyor.
Türkiye’deki kene türlerine bir yenisi eklendi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, ülkede 56. kene türü olarak tanımlanan "Haemaphysalis longicornis" adlı türün varlığını belirlediklerini açıkladı.  Prof. Dr. Keskin, Japonya’dan Dr. Kandai Doi ile birlikte yürüttükleri ortak çalışmalar kapsamında, bu yeni kene türünü araştırdıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da bir vatandaşın üzerinde bulduğu kenenin incelenmek üzere kendilerine ulaştırıldığını belirtti.  KESKİN: “MUHTEMELEN UZAK DOĞU KÖKENLİ, ÇİN MENŞELİ”   “Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli bir kene. Ülkemize yerleşmiş olduğunu düşünüyoruz. Haemaphysalis longicornis kene türüyle ilgili Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile yaptığımız çalışma, alanında saygın uluslararası bir dergi olan 'Experimental and Applied Acarology'de makale olarak yayımlandı,” dedi.  YERLEŞİK HALE GELDİ VE ÜREMESİ BAŞLADI   Prof. Dr. Keskin, bu türün istilacı özellik taşıdığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:  “Bu türün Türkiye'ye 3-4 yıl önce geldiğini düşünüyorum. Sahada eylül ayından bu yana düzenli olarak aynı bölgeden örnekler topluyoruz. Bu süreçte kenenin larva, nimf (yetişkin forma benzeyen) ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da bu türün ülkemizde yerleştiğini ve üremeye başladığını gösteriyor.”  30’DAN FAZLA HASTALIĞI TAŞIYABİLİYOR  Kenenin hastalık taşıma potansiyeli oldukça yüksek. Prof. Dr. Keskin, bu konuda şu bilgileri paylaştı:  “Bu kenenin, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip, 30'dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor. Şu anda popülasyonunu takip ediyoruz. Üniversitemizin ve rektörlüğümüzün desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında hem kenenin popülasyonunu izliyoruz hem de taşıyabileceği potansiyel patojenlerin varlığı ve yaygınlığı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmada Dr. Kandai Doi de yer alıyor. Çalışmaları birlikte sürdürüyoruz. Ülkemizdeki kene türü sayısı 56 oldu ancak bazı türlerin isimleri, yapılan moleküler çalışmalar sonucunda değişebilir. Bu çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz.”  DOI: “AVUSTRALYA, ÇİN VE ABD’DE DE SORUN YARATTI”   Çalışmanın diğer önemli ismi Japon bilim insanı Dr. Kandai Doi ise, yeni tespit edilen türün Asya kökenli olduğunu belirtti. Doi, şu açıklamayı yaptı:  “Türkiye'de ilk kez tespit edilmiş olmasını kayıt altına aldık. Özellikle Çin ve Avustralya'da yaygın olarak görülüyor. 2017 yılından sonra ABD'ye de ulaştı. Burada hayvan hastalıkları açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. İstilacı bir tür olarak insan sağlığı açısından büyük risk taşıyor. 30'dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor.”
Yeni tespit edilen Haemaphysalis longicornis türü, istilacı özelliğiyle dikkat çekiyor. Uzmanlara göre bu kene, 30'dan fazla hastalık etkeni taşıyabiliyor.

Türkiye’deki kene türlerine bir yenisi eklendi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, ülkede 56. kene türü olarak tanımlanan "Haemaphysalis longicornis" adlı türün varlığını belirlediklerini açıkladı. 

Prof. Dr. Keskin, Japonya’dan Dr. Kandai Doi ile birlikte yürüttükleri ortak çalışmalar kapsamında, bu yeni kene türünü araştırdıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da bir vatandaşın üzerinde bulduğu kenenin incelenmek üzere kendilerine ulaştırıldığını belirtti. 

KESKİN: “MUHTEMELEN UZAK DOĞU KÖKENLİ, ÇİN MENŞELİ” 

 “Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli bir kene. Ülkemize yerleşmiş olduğunu düşünüyoruz. Haemaphysalis longicornis kene türüyle ilgili Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile yaptığımız çalışma, alanında saygın uluslararası bir dergi olan 'Experimental and Applied Acarology'de makale olarak yayımlandı,” dedi. 

YERLEŞİK HALE GELDİ VE ÜREMESİ BAŞLADI 

 Prof. Dr. Keskin, bu türün istilacı özellik taşıdığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: 
“Bu türün Türkiye'ye 3-4 yıl önce geldiğini düşünüyorum. Sahada eylül ayından bu yana düzenli olarak aynı bölgeden örnekler topluyoruz. Bu süreçte kenenin larva, nimf (yetişkin forma benzeyen) ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da bu türün ülkemizde yerleştiğini ve üremeye başladığını gösteriyor.” 

30’DAN FAZLA HASTALIĞI TAŞIYABİLİYOR 

Kenenin hastalık taşıma potansiyeli oldukça yüksek. Prof. Dr. Keskin, bu konuda şu bilgileri paylaştı: 

“Bu kenenin, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip, 30'dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor. Şu anda popülasyonunu takip ediyoruz. Üniversitemizin ve rektörlüğümüzün desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında hem kenenin popülasyonunu izliyoruz hem de taşıyabileceği potansiyel patojenlerin varlığı ve yaygınlığı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmada Dr. Kandai Doi de yer alıyor. Çalışmaları birlikte sürdürüyoruz. Ülkemizdeki kene türü sayısı 56 oldu ancak bazı türlerin isimleri, yapılan moleküler çalışmalar sonucunda değişebilir. Bu çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz.” 

DOI: “AVUSTRALYA, ÇİN VE ABD’DE DE SORUN YARATTI” 

 Çalışmanın diğer önemli ismi Japon bilim insanı Dr. Kandai Doi ise, yeni tespit edilen türün Asya kökenli olduğunu belirtti. Doi, şu açıklamayı yaptı: 

“Türkiye'de ilk kez tespit edilmiş olmasını kayıt altına aldık. Özellikle Çin ve Avustralya'da yaygın olarak görülüyor. 2017 yılından sonra ABD'ye de ulaştı. Burada hayvan hastalıkları açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. İstilacı bir tür olarak insan sağlığı açısından büyük risk taşıyor. 30'dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.