Yemek yediğimizde masamızda birçok gıda kaldığına sıklıkla rastlıyoruz.
Dünyada gıda sıkıntısı yaşanmakta ve hatta bundan kaynaklı ölümler var iken gıdanın bu kadar rahat israf edilmesini kabul etmek mümkün değildir.
Ülkemizde artan gıdayı paket yaptırmakta bir çekince var. Utandığımız için mi? Yoksa böyle bir alışkanlığımız olmadığından mıdır bilinmez ama israf çok büyük.
Restoranlarda artan yiyecekleri paket yaptırma kınanacak değil takdir edilecek bir davranıştır. İsrafı önlemek ayıp değil erdemli bir harekettir. Tüketicilerin restoranlarda yedikleri yemeklerden artan gıdaları paket yaptırmak istemeleri en doğal haklarıdır. Parasını ödediği ürünü tüketici ister yer ister paket yaptırır.
Yurt dışındaki uygulamalara baktığımızda restoran işletmecileri tarafından tüketicinin talebi olmasa dahi artan gıdayı paket yaptırmak isteyip istemediklerini sorulmaktadır. Bu güzel ve israfı önleyen davranışın ülkemizde de tüketicilerimiz tarafından talepte bulunularak yaygınlaşması sağlanmalıdır. İşletmeler de bu uygulamaya destek olmalıdır.
Av. İbrahim Güllü
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan V