Gıda sahtekarları artık adete inovasyon yapıyorlar. Hiç akla gelmeyecek bir hile ile karşılaşıyoruz.
Üreticiden kilogramı 550 liradan alınan kuzu eti kasap ve marketlerde “Balıkesir kuzusu” kaşesiyle en az 1.100 liradan satışa çıkarılıyor.
Karaman, Konya, Niğde ve Ankara’dan getirilen kuzuların Balıkesir’deki mezbahalarda kesilerek kaşelendiğini, “Balıkesir kuzusu” unvanı ile market ve kasaplarda yüksek fiyatlarda satıldığını belirtiliyor.
Neden bu yola başvuruluyor?
Balıkesir ve yöresinin hayvancılığı oldukça iyidir ve etleri de lezzetlidir. Bu nedenle, açıkgöz bir tüccar gidip başka bölgelerden aldığı hayvanları ve etleri götürüp Balıkesir mezbahasında kestirip, Balıkesir menşeli damga vurduruyor ve daha sonra da satması gereken fiyatın oldukça üstünde bir fiyatla pazarlıyor.
Böylelikle aslında Et ticareti yapanları aldatırken, sonuçta tüketiciyi de hem aldatmış hem de pahalı fiyatla haksız kazanç elde etmiş oluyor.
Peki Çözüm
Hayvanların Tarım Bakanlığı bünyesinde kayıtları tutulmaktadır ve küpeleri bulunmaktadır. Küpelerden nerede ve kim tarafından yetiştirildiği bellidir.
Bulunduğu, yetiştiği yer dışında bir yerde kesim yapılacaksa, mezbaha derhal durumu Tarım Bakanlığına bildirerek konuyu araştırılmasını sağlamalıdır. Ve kesilen hayvanlara yetiştiği şehrin ürünü olduğunu gösterir damga vurulmalıdır yani menşei belirtilmelidir.
Tüketici, Kasap ve Et Ticareti Yapanların Üzerine Düşen
Bu durumla karşılaşan ya da şüpheye düşen kasap esnafımız, et ticareti yapanlar ve tüketicilerimiz Tarım Bakanlığımızın Alo 174 Gıda ihbar hattına ve Ticaret Bakanlığının Alo 175 Tüketici hattına 7/24 ihbarda bulunabilirler.
Böylelikle bu kurumlarımızın 81 ildeki teşkilatına mensup denetim mekanizması gerekli incelemeyi yapacak ve yaptırımı uygulayacaktır.
Fırsatçıların yaptığı yanına kar kalmayacaktır.

