Araç Muayenesinde Yeni Dönem: 20 Yıllığına MOI'ye Devredildi

Gündem 21.05.2025 - 11:44, Güncelleme: 21.05.2025 - 11:44 446+ kez okundu.
 

Araç Muayenesinde Yeni Dönem: 20 Yıllığına MOI'ye Devredildi

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, araç muayene hizmetlerinin imtiyaz hakkı, TÜVTÜRK’ten MOI Ortak Girişim Grubu'na devredildi.
Araç muayene hizmetlerinde özelleştirme süreci sona erdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, birinci ve ikinci bölge araç muayene hizmetlerinin imtiyaz hakkı, yapılan ihaleler sonucunda toplam 1,72 milyar TL bedelle MOİ Ortak Girişim Grubu'na devredildi.  20 YIL BOYUNCA ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİ  Karara göre, araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesini kapsayan hizmetlerin imtiyaz hakkı, özelleştirme yöntemiyle 20 yıl süreyle özel sektöre devredildi.  İhale sonuçlarına göre birinci bölge araç muayene hizmetleri için 830 milyon TL, ikinci bölge araç muayene hizmetleri için ise 890 milyon TL teklif sunan MOİ Ortak Girişim Grubu, en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı. Bu karar doğrultusunda, söz konusu bölgelerdeki araç muayene istasyonlarının kurulumu, gerekli bakım çalışmaları ve hizmet süreçleri artık MOİ Ortak Girişim Grubu tarafından yürütülecek.  YENİ DÖNEMDE SUNULACAK BAZI HİZMETLERDEKİ KOMİSYON ÜCRETİ KALDIRILACAK   Yeni imtiyaz sürecinde, bazı hizmetler üretsiz olarak sunulacak. Araç muayene üretleri kredi kartı ve diğer güncel tahsilat yöntemleriyle ödendiğinde, ek komisyon masrafları vatandaşa yansıtılmayacak. Ayrıca, muayene istasyonlarında elektrikli şarj üniteleri, ATM'ler ve kafeteryalar gibi ek hizmetler sağlanacak. Vatandaşların taleplerini karşılamak amacıyla üretsiz bir çağrı merkezi de devreye alınacak.   ELDE EDİLEN PAYIN BİR KISMI HAZİNEYE AKTARILACAK   Yeni dönemde, ihale şartnamesine göre tahsil edilen muayene üretlerinin belirli bir oranı kamuya aktarılacak. Buna göre, ilk üç yılda elde edilen gelirlerin yüzde 30'u, takip eden yedi yılda yüzde 40'ı ve son on yılda yüzde 50'si Hazine'ye aktarılacak.   SEYYAR MUAYENE İSTASYONLARI HİZMET VERECEK   Yeni dönemde, araç muayene istasyonlarının inşası, işletmesi ve bakımı tamamen özel sektör tarafından yürütülecek. 2027 itibariyle, 125'i 1. bölgede, 124'ü 2. bölgede olmak üzere toplam 249 sabit istasyon ve 10 motosiklet istasyonu kurulacak. Ayrıca, 47'si 1. bölgede ve 46'sı 2. bölgede olmak üzere toplam 93 seyyar muayene istasyonu hizmet verecek.   Yatırımlar sayesinde, trafiğe kayıtlı yaklaşık 31 milyon 300 bin aracın muayene süreci, Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilecek. Araç sayısındaki artışa bağlı olarak ihtiyaç duyulması halinde yeni istasyonlar da açılabilecek.
Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, araç muayene hizmetlerinin imtiyaz hakkı, TÜVTÜRK’ten MOI Ortak Girişim Grubu'na devredildi.

Araç muayene hizmetlerinde özelleştirme süreci sona erdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, birinci ve ikinci bölge araç muayene hizmetlerinin imtiyaz hakkı, yapılan ihaleler sonucunda toplam 1,72 milyar TL bedelle MOİ Ortak Girişim Grubu'na devredildi. 

20 YIL BOYUNCA ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİ 

Karara göre, araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesini kapsayan hizmetlerin imtiyaz hakkı, özelleştirme yöntemiyle 20 yıl süreyle özel sektöre devredildi. 

İhale sonuçlarına göre birinci bölge araç muayene hizmetleri için 830 milyon TL, ikinci bölge araç muayene hizmetleri için ise 890 milyon TL teklif sunan MOİ Ortak Girişim Grubu, en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı. Bu karar doğrultusunda, söz konusu bölgelerdeki araç muayene istasyonlarının kurulumu, gerekli bakım çalışmaları ve hizmet süreçleri artık MOİ Ortak Girişim Grubu tarafından yürütülecek. 

YENİ DÖNEMDE SUNULACAK BAZI HİZMETLERDEKİ KOMİSYON ÜCRETİ KALDIRILACAK  

Yeni imtiyaz sürecinde, bazı hizmetler üretsiz olarak sunulacak. Araç muayene üretleri kredi kartı ve diğer güncel tahsilat yöntemleriyle ödendiğinde, ek komisyon masrafları vatandaşa yansıtılmayacak. Ayrıca, muayene istasyonlarında elektrikli şarj üniteleri, ATM'ler ve kafeteryalar gibi ek hizmetler sağlanacak. Vatandaşların taleplerini karşılamak amacıyla üretsiz bir çağrı merkezi de devreye alınacak.  

ELDE EDİLEN PAYIN BİR KISMI HAZİNEYE AKTARILACAK  

Yeni dönemde, ihale şartnamesine göre tahsil edilen muayene üretlerinin belirli bir oranı kamuya aktarılacak. Buna göre, ilk üç yılda elde edilen gelirlerin yüzde 30'u, takip eden yedi yılda yüzde 40'ı ve son on yılda yüzde 50'si Hazine'ye aktarılacak.  

SEYYAR MUAYENE İSTASYONLARI HİZMET VERECEK  

Yeni dönemde, araç muayene istasyonlarının inşası, işletmesi ve bakımı tamamen özel sektör tarafından yürütülecek. 2027 itibariyle, 125'i 1. bölgede, 124'ü 2. bölgede olmak üzere toplam 249 sabit istasyon ve 10 motosiklet istasyonu kurulacak. Ayrıca, 47'si 1. bölgede ve 46'sı 2. bölgede olmak üzere toplam 93 seyyar muayene istasyonu hizmet verecek.  

Yatırımlar sayesinde, trafiğe kayıtlı yaklaşık 31 milyon 300 bin aracın muayene süreci, Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilecek. Araç sayısındaki artışa bağlı olarak ihtiyaç duyulması halinde yeni istasyonlar da açılabilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.