Borsa manipülasyonu: Ünsal Ban Fethiye’de Yakalandı
Borsa manipülasyonu: Ünsal Ban Fethiye’de Yakalandı
Borsa manipülasyonu soruşturmasında, Yunanistan’a kaçma hazırlığında olduğu iddia edilen eski THK Rektörü Ünsal Ban, Fethiye’de gözaltına alındı.
T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre, Borsa İstanbul'da işlem gören bazı sermaye piyasası araçlarının paylarında manipülatif işlemler yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen AK Parti milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun eski eşi, eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yakalandı.
Ban’ın, soruşturma kapsamında İstanbul’a götürüleceği öğrenilirken, kendisinin Yunanistan’a kaçma hazırlığında olduğu iddia edildi. Ayrıca, operasyon öncesinde Ban’a bilgi sızdırıldığı öne sürüldü. Bu gelişme üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Ankara ile temasa geçti. Ban’ın, Ankara’daki adresinde bulunamadığı belirtildi.
7 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİ
Söz konusu soruşturma, bazı sermaye piyasası araçlarında yapay fiyat ve işlem hacmi oluşturularak yatırımcıların yanıltıldığı iddialarına dayanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, dün 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Şüphelilere "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "piyasa dolandırıcılığı" suçlamaları yöneltiliyor. Ankara, Şanlıurfa ve İzmir’de tespit edilen kişilere yönelik operasyonlar sürerken, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri şüphelileri yakalamaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.
DAHA ÖNCE KARA PARA AKLAMA SUÇUNDAN TUTUKLANMIŞTI
T24’ün edindiği bilgilere göre, soruşturmanın temeli üç yıl öncesine dayanıyor. Daha önce kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Ünsal Ban hakkında bu kapsamda gözaltı kararı verildi.
Soruşturma dosyasına göre, Matriks adlı yazılım şirketinin hisselerinde 9 Mart 2022 ile 7 Eylül 2022 tarihleri arasında olağandışı bir hareketlilik tespit edildi. Yapay fiyat yükselişleriyle küçük yatırımcıların zarara uğratıldığı öne sürüldü.
Manipülatif işlemlerle bağlantılı olarak Ünsal Ban’ın yanı sıra Ahmet Karakaş, Erdal Pamukçu, Eray Aktay, Mürsel Pamukçu, Ünal Ban, Hüseyin Kısak ve Dentak Eğitim şirketi hakkında tespitler yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 24 Temmuz 2024’te Ban’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi ile 1 şirketin iki yıl süreyle borsada işlem yapmasını yasakladı ve aynı kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.
GÖZALTI KARARI BULUNAN 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, hakkında gözaltı kararı bulunan şüphelilerden üçü yakalandı. Eray Aktay’ın yurt dışında olduğu belirlenirken, Ban’ın ise yurt dışına çıkmak amacıyla bulunduğu Fethiye’de gözaltına alındığı bildirildi. Ban’ın abisi Ünal Ban ve şoförü Ahmet Karakaş hakkında da gözaltı kararı verildiği öğrenildi.
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU İLE BOŞANMIŞLARDI
Söz konusu iddialar, Ban ve ailesine yönelik "mal varlığını aklama" suçlamasıyla açılan başka bir davanın dosyasında da yer alıyor. Ban’ın eski eşi ve eski AK Parti milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun savcılık ifadesinde, şu beyanlara yer verildi:
“…bu şahıslar ile birlikte borsada alım satım yapmaya başladıklarını boşanma dilekçemi verdikten sonra öğrendim. Birlikte borsadaki Matriks hisse senedini manipüle ettiklerini öğrendim. SPK bu konuyu araştırırsa başka hisse senetlerinde de manipülasyon yapıldığı ortaya çıkacaktır. Ünsal’ın bu manipülasyonlardan elde ettiği gelirleri şoförü Ahmet Karakaş ve eski eşi Gülcan Ban, çocukları Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban, abisi Ünal Ban gibi şahıslar üzerinden aklamaya çalıştığını düşünmekteyim. Yukarıda bahsettiğim otelde bulunan bilgisayarlar incelendiğinde tüm bu işlemler ile ilgili delillerin ortaya çıkacağını düşünüyorum.”
ÜNSAN BAN HAKKİNDAKİ DİĞER SÜREÇLER
30 Nisan 2025’te, yine Borsa İstanbul’da benzer nitelikteki manipülatif işlemler nedeniyle 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
Ban, 29 Ağustos 2022’de “kişisel verileri organize suç örgütü lideri ile paylaşma”, “tehdit” ve “şantaj” suçlamalarıyla gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 2 Eylül 2022’de adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Ban, itiraz üzerine 3 Eylül 2022’de yeniden tutuklanmıştı.
Tutuklu bulunduğu davadan tahliye edildikten bir gün sonra, bu kez “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” soruşturması kapsamında, eski eşi Gülcan Ban, oğlu Emre Buğra Ban, ağabeyi Ünal Ban ve şoförü Ahmet Karakaş’ın da aralarında olduğu dokuz kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Şubat 2023’te yapılan açıklamada, MASAK raporları ve diğer deliller ışığında 9 şüphelinin tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildiğini duyurmuştu. 14 Şubat’ta Ünsal Ban, Ünal Ban, Gülcan Ban, Emre Buğra Ban ve Ahmet Karakaş tutuklanmış, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Ünsal Ban, kara para aklama suçlamasıyla yargılandığı dosyada 13 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.