Fatih Karahan: Fiyat İstikrarı Sürdürülebilir Büyümenin Ön Koşuludur
Fatih Karahan: Fiyat İstikrarı Sürdürülebilir Büyümenin Ön Koşuludur
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada, küresel belirsizliklerin gelişmekte olan ülkelere olan etkilerini ele aldı. Para politikasında sıkı duruşun süreceğini vurgulayan Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı bir para politikası duruşu sergiliyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi'nde yaptığı detaylı konuşmada, küresel ekonomik gelişmelerin etkilerini ve Türkiye’nin para politikası yaklaşımını ele aldı. Karahan, dezenflasyon sürecine olan kararlılığını yineleyerek, mevcut politika setinin küresel belirsizliklere karşı güçlü bir şekilde devam edeceğini ifade etti.
“FİYAT İSTİKRARI, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMENİN ÖN KOŞULUDUR”
Karahan konuşmasında, “ Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur” diyerek, para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini vurguladı.
Sunumunun ilk bölümünde TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2008 küresel finans krizinden bu yana yaşanan ekonomik istikrarsızlıklara, pandemi sürecine, bölgesel savaşlara ve artan ticaret gerilimlerine dikkat çekti. Karahan, özellikle 2 Nisan’da ABD tarafından açıklanan ve 180’i aşkın ülkeyi kapsayan yeni gümrük vergisi paketinin küresel ticaret dengelerini ciddi şekilde sarsarak belirsizlikleri daha da derinleştirdiğini ifade etti.
“GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER SERT DALGALARLA KARŞI KARŞIYA”
Konuşmasında küresel finansal oynaklığın gelişmekte olan ülkeler üzerinde daha ağır etkiler yarattığını vurgulayan Karahan, bu ülkelerde sermaye çıkışlarının hızlandığını, borçlanma maliyetlerinin yükseldiğini ve kur şoklarının enflasyonist baskıları artırdığını dile getirdi. Gelişmekte olan ekonomilerin dövize olan hassasiyetine işaret eden Karahan, bu nedenle para politikalarında esneklik ve çeşitliliğin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, konuşmasında Türkiye’nin para politikasında faiz oranlarının yanı sıra makro ihtiyati önlemler ve döviz müdahalelerini içeren üçlü bir araç setinin uygulandığını vurguladı. TL’ye geçişi teşvik eden adımlar kapsamında Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) kademeli olarak azaltıldığını, kredi büyümesine sınırlamalar getirildiğini ve piyasadaki fazla likiditenin kontrol altına alındığını belirtti.
REZERV HAREKETLERİ VE DÖVİZ TALEBİNİN KAYNAĞI
Karahan, Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin 22 Mart 2024 tarihinde 124 milyar dolarken, 14 Mart 2025 itibarıyla 171 milyar dolara çıktığını; ancak 2 Mayıs itibarıyla 139 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Swap hariç net rezervlerdeki iyileşmeye dikkat çeken Karahan, bu rakamın -65 milyar dolardan 66 milyar dolara yükseldiğini ve 2 Mayıs itibarıyla 14 milyar dolara indiğini belirtti. Bu dönemdeki döviz talebinin yaklaşık %70’inin yurt dışı kaynaklı olduğunu da sözlerine ekledi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, Nisan ayında tüketici enflasyonunun %37,9’a gerilediğini belirterek, özellikle temel mallarda düşüş eğiliminin devam ettiğini ifade etti. Ancak hizmet enflasyonunda, başta kira ve eğitim olmak üzere bazı kalemlerde fiyatlama davranışlarının halen atalet gösterdiğini vurguladı. Döviz kurundaki dalgalanmanın enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını söyleyen Karahan, bu etkinin emtia fiyatlarındaki düşüşle bir ölçüde dengelendiğini de ekledi.
Konuşmasının sonunda Karahan, Merkez Bankası’nın dezenflasyon hedefinden sapmadan ilerlediğini belirterek, uygulanan sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
“Emtia fiyatları daha alımlı seyrederek dezenflasyona katkı sağlıyor. Yurt dışı talep zayıflıyor. Para politikasında aldığımız önlemler sayesinde yurt içi talep de zayıflamakta. Diğer taraftan belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı bir para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.”
Karahan, enflasyonla mücadelede nihai amacın toplumsal refahı artırmak olduğunu belirterek, TCMB'nin yol haritasını şu sözlerle özetledi:
“Bir kez daha vurgulamak isterim ki fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur. TCBM olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak, enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.