Güney Kore’de Tarihi Dönemeç: Lee Jae-myung Devri Başladı

Dünya 04.06.2025 - 15:21, Güncelleme: 04.06.2025 - 15:21 392 kez okundu.
 

Güney Kore’de Tarihi Dönemeç: Lee Jae-myung Devri Başladı

Güney Kore yeni başkanını seçti. ABD, Çin ve Kuzey Kore arasında denge kurma sözü veren Lee, ülkesini krizlerden çıkarma vaadiyle göreve başladı.
Güney Kore’de siyasi fırtınaların ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Lee Jae-myung, ülkesini istikrara kavuşturmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya. Lee, hem hakkında yöneltilen ciddi suçlamaları hem de boğazına saplanan bıçaklı saldırıyı atlatmayı başardı. Üstelik görevine, azledilen selefi Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim girişiminin ardından başladı. Yoon’un darbe girişimi olarak nitelendirilen bu hamlesi, Güney Kore’deki siyasi kutuplaşmayı derinleştirdi ve toplumsal fay hatlarını daha da belirgin hale getirdi. POLİTİKADA CİDDİ SINAVLARLA KARŞI KARŞIYA Yeni Başkan Lee, dış politikada da ciddi sınavlarla karşı karşıya. ABD'nin Çin ve Kuzey Kore’ye karşı baskısını artırması, Seul’e yönelik stratejik beklentileri de beraberinde getiriyor. Donald Trump döneminde başlayan gümrük vergileri ve savunma harcamalarına katkı talepleri hala gündemde. Lee, bu baskılara karşı “ulus çıkarlarını önceleyen pragmatik bir diplomasi” izleyeceğini vurguluyor. Washington’la üçlü güvenlik iş birliğine bağlılığını korurken, aynı zamanda Pekin ve Pyongyang’la ilişkileri onarmayı hedefliyor. Ancak bu denge politikası, ABD’nin Japonya’yla daha sıkı ortaklık çağrılarıyla çatışma potansiyeli taşıyor.
Güney Kore yeni başkanını seçti. ABD, Çin ve Kuzey Kore arasında denge kurma sözü veren Lee, ülkesini krizlerden çıkarma vaadiyle göreve başladı.

Güney Kore’de siyasi fırtınaların ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Lee Jae-myung, ülkesini istikrara kavuşturmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya. Lee, hem hakkında yöneltilen ciddi suçlamaları hem de boğazına saplanan bıçaklı saldırıyı atlatmayı başardı. Üstelik görevine, azledilen selefi Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim girişiminin ardından başladı.

Yoon’un darbe girişimi olarak nitelendirilen bu hamlesi, Güney Kore’deki siyasi kutuplaşmayı derinleştirdi ve toplumsal fay hatlarını daha da belirgin hale getirdi.

POLİTİKADA CİDDİ SINAVLARLA KARŞI KARŞIYA

Yeni Başkan Lee, dış politikada da ciddi sınavlarla karşı karşıya. ABD'nin Çin ve Kuzey Kore’ye karşı baskısını artırması, Seul’e yönelik stratejik beklentileri de beraberinde getiriyor. Donald Trump döneminde başlayan gümrük vergileri ve savunma harcamalarına katkı talepleri hala gündemde.

Lee, bu baskılara karşı “ulus çıkarlarını önceleyen pragmatik bir diplomasi” izleyeceğini vurguluyor. Washington’la üçlü güvenlik iş birliğine bağlılığını korurken, aynı zamanda Pekin ve Pyongyang’la ilişkileri onarmayı hedefliyor. Ancak bu denge politikası, ABD’nin Japonya’yla daha sıkı ortaklık çağrılarıyla çatışma potansiyeli taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.