Kozan'da buğday ekimi başladı
Kozan'da buğday ekimi başladı
Kozan’da üreticiler sezona erken başladı. Nemli toprak ve beklenen yağışların etkisiyle çiftçiler bu yılın ilk buğday ekimini gerçekleştirerek yeni tarım dönemine hızlı bir giriş yaptı.
Adana’nın Kozan ilçesinde çiftçiler, sezonun ilk buğday ekimi için tarlalara girdi. Bölgedeki üreticiler, toprağın nemli olması ve yağış beklentisinin ekim için elverişli bir zemin oluşturmasıyla birlikte ekim çalışmalarını hızlandırdı.
İlçede bu yıl toplam 500 dönüm alanda buğday, mısır ve ayçiçeği üretimi planlayan çiftçi Adil Eker, 50 dönümlük tarlasında buğday tohumlarını toprakla buluşturduklarını belirtti. Eker, ilk yağmurun ardından iki yağış arasındaki kısa dönemi değerlendirerek ekimi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, maliyet artışlarının çiftçiyi zorladığını da vurguladı.

ÜRETMEDEN OLMAZ
“Bu sezon 50 dönümde ekimimizi yaptık. İlk yağmur yağdı ve biz de bu fırsatı değerlendirerek tohumu toprakla buluşturduk. Girdi maliyetleri neredeyse iki katına çıktı. Dönüm başına 600 kilo verim alabilirsek bizim için bereketli bir yıl olur. Ancak kuraklık devam ederse işler zorlaşacak. Üretmeden olmaz. Üretmezsek ekmek de olmaz, emek de” dedi.
Çiftçilerden Seçkin Diliçıkık da bölgede yağışların yetersizliğine dikkat çekti. Çocukluk dönemindeki yağışların artık yaşanmadığını ifade eden Diliçıkık, bazı bölgelerde kullanıldığı iddia edilen “dolu savar” cihazlarının yağışı etkilediğini düşündüklerini belirtti.
Diliçıkık, “Bu yıl da kurak ilerliyor. Yağışlar eski yıllardaki gibi değil. Buna rağmen üretimi sürdürmek için traktörlerimizle tarladayız” diyerek zor koşullara rağmen ekim çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

